Sinds de invoering van de helmplicht voor de snorfiets per 1 januari 2023 is de ‘fatbike’ ontdekt als alternatief. Het is een elektrische fiets met dikke banden die in Amerika is uitgevonden om daar over het zand door de natuur te fietsen zonder dat je een topatleet hoeft te zijn. De fietsen hebben een krachtige ondersteuning.

In Nederland rijden ze voornamelijk over de fietspaden tussen de gewone fietsers, maar wel veel sneller dan een gewone fiets. Minstens 25km/u, de dubbele snelheid van een fietser die rustig op eigen kracht fietst, tot soms wel het driedubbele. Een deel kan wel 50km/u en dat is sneller dan de 45km/u die een gewone bromfiets op de rijbaan tussen de auto’s mag rijden. Op een bromfietspad mag een bromfiets maximaal 30km/u.

Het nieuws erover begon met ons pleidooi in NRC op 27 juni 2022: De fatbike is de SUV van de fietspaden: “Als de fatbike in feite een brommer is behándel hem dan ook als brommer: geel kentekenplaatje, helmplicht, op de rijbaan tussen de auto’s.”

Op 9 november 2022 bij Verkeersnet: Zorgen om toename snelle fatbikes: ‘Het is gewoon een verkapte scooter’.

Op 22 november 2022 al bracht RTL Nieuws het nieuws van de inspectie verkopers van fatbikes op de vingers tikte.

Daarna kwam op 5 maart 2023 een bericht over de handhaving van de politie die via sociale media liet weten iemand te hebben beboet met zo’n fatbike. Dat kwam via AT5 op 7 maart 2023 naar buiten.

Op 25 maart 2023 heeft RTL Nieuws aan de ANWB gevraagd het voor de camera uit te leggen. Video: “Niet alle e-bikes mogen de weg op: dit zijn de regels” van 3m45s.

Op 31 mei 2023 bracht de Telegraaf het nieuws dat de politie met een nieuwe rollerbank komt in het najaar van 2023, op basis van een opmerking van de minister die in notulen van een vergadering was terug gevonden.

Daarna kwam de berichtgeving over het beboeten door de inspectie voor het verkopen van te snelle fatbikes op gang. In het AD op 21 juni 2023 (een tweede artikel zelfs), bij RTL Nieuws, en VerkeersNet dezelfde dag. In De Gelderlander dezelfde dag (kopie) een verkoper die ‘fatshaming’ toevoegt en benadrukt dat het maar om enkele types fatbike gaat. Fatbikes met een motor van 750Watt zijn een optie voor mensen uit de paardensport die over eigen terrein flinke afstanden overbruggen. Hij zegt ook:

Dat er met fatbikes met te zware motoren en te hoge snelheid op de openbare weg wordt gereden, daar kan Muis niets aan doen. ,,Dat is voor risico van de koper en daar wordt op gehandhaafd.”

Later bij tv-programma Kassa een reportage met de nadruk op de kinderen die op een fatbike rijden voordat ze 16 zijn, de leeftijd dat je op een brommer mag rijden (met brommerrijbewijs).

Er bestaat een petitie Maak van de snelle e-bike een bromfiets

Img 3870